REHABILITACIJA CERVIKALNOG BOLNOG SINDROMA

Cervikalni sindrom ili sindrom vratne kičme  je skup simptoma koji karakterizira bol u vratnom dijelu kralježnice i u potiljku, s mogućim širenjem u ramena i u ruke.

Sindrom vratne kralježnice može upućivati na ozljedu leđne moždine između prvog i petog kralješka.

Najčešće ga uzrokuju: degenerativne promjene na malim zglobovima između kralježaka, osteofiti (rubni koštani trnovi) na trupovima kralježaka, pomak ili poskliznuće kralješka.

Kod koga se pojavljuje cervikalni sindrom?

Bolan vrat, kao i bolna leđa jedni su od najčešćih problema mnogih ljudi. Ovo je prije svega zbog nepravilnog položaja tijela, nepravilnog sjedenje, premalo kretanja te stalnog pogrbljenog vrata za vrijeme gledanja u mobilni telefon ili u druge ekrane. Vratni dio kičme sastoji se od sedam cervikalnih pršljenova, a vrlo je osjetljiv na razne ozljede te često dolazi i do cervikalnog sindroma.

Simptomi cervikalnog sindroma

Najčešći simptom je bol u području cervikalne kičme koja se može pojaviti i u ramenima, leđima te niz jednu ili obje ruke. Osim boli, ovaj sindrom uključuje i napetost mišića na stražnjem dijelu vrata, ukočenost vrata, smanjenu pokretljivost vrata, ali i smetnje u predjelu glave kao što su zujanje u ušima, zamagljen vid, glavobolja, vrtoglavica ili umor.

Osim fizičkih, kod cervikalnog sindroma dolazi i do problema u životu zbog nemogućnosti obavljanja svakodnevnih radnji, a s vremenom može doći i do anksioznosti i depresije.

Simptomi se pogoršavaju za vrijeme spavanja, pogotovo kada pacijenti spavaju na krivom jastuku, točnije kada spavaju na dva jastuka što uzrokuje fleksiju vrata (vrat se pomiče prema naprijed) ili kada spavaju bez jastuka gdje ne postoji potpora za vrat. Kod žena se simptomi pogoršavaju za vrijeme menstruacije.

Dijagnostički proces uključuje preciznu anamnezu, fizikalni pregled, radiološku obradu i ostale dopunske dijagnostičke preglede prema potrebi (CT, NMR, EMNG, TCCD, EEG, otoneurološka obrada)

Cilj liječenja:

  • Otklanjanje bola,
  • Otklanjanje drugih simptoma,
  • Održavanje pokretljivosti,
  • Sprečavanje invalidnosti,
  • Poboljšanje kvaliteta života

Tretman za cervikalni bolni sindrom u FM1 :

-masaža (medicinska,deep tissue)

-vježbe laganog istezanja

-vježbe za vratni dio kičme po preporuci fizijatra

-tens,magnetoterapija,ultrazvučna terapija,toplotne procedure,laseroterapija

-trakcija (proširenje intravertebralnog prostora)

-akupunktura

-kiropraktika

-edukacija pacijenta

Scroll to Top