REHABILITACIJA ZA RAVNA STOPALA

Spušteno stopalo još se naziva i ravno stopalo ili pes planus koje je stanje u kojem stopalo dodiruje pod punom površinom, umjesto samo vanjskim djelom (kako je slučaj kod normalnog stopala).

Može biti spušteno jedno stopalo ili oba što je češći slučaj.

Svodovi stopala formiraju se u 3. godini kada ojačaju mišići koji ih balansiraju. Stopalo ima specifičan izgled, a formira ga 26 kostiju međusobno povezanih zglobovima.

Osnovni izgled stopala sličan je mostu, kojeg formiraju dva uzdužna i jedan poprečni svod, a same svodove podržavaju raspored kostiju i ligamentarni sustav – zglobne sveze.

Kod spuštenog stopala potrebna je veća unutarnja snaga mišića za stabilizaciju svoda, nego kod normalnog stopala, što dovodi do prijevremenog zamora i bolova.

Svod pruža stopalu gipkost i elastičnost, a jedan je od bitnih uvjeta za normalan hod što potvrđuje i nepravilno trošenje pete cipele kod spuštenih svodova.

 

Terapija u FM1

Osnova svake terapije je rasterećenje stopala. Stopalo se rasterećuje adekvatnim ortopedskim ulošcima rađenim po modelu stopala s mogućnošću rasterećenja na bolnim mjestima. Jačanjem male muskulature stopala kao i muskulature potkoljenice koji su bit održavanja svodova smanjujemo bolove, odnosno intenzitet bolova, pospješujemo cirkulaciju te preveniramo noćne grčeve. Kao posljednje u nizu metoda liječenja propisuju se i pojedine metode fizikalne terapije.

Scroll to Top