Hijaluronska kiselina

Šta je Hijaluronska kiselina i koja je njena funkcija ?

Hijaluronska kiselina je fiziološka komponenta, normalno prisutna u zglobovima, sluzi, membranama i koži. Njena funkcija je da “podmazuje” zglob, tj. da kompenzira sile trenja koje nastaju pri dodiru dvije zglobne površine. Također, zglobovima daje elastičnost na način da amortizuje stres koji zglob trpi.

Koji su efekti hijaluronske kiseline?

Hijaluronska kiselina smanjuje stvaranje proinflamatornih  citokina-supstance koja izaziva zapaljenje i oštećenje zgloba. Na taj način se spriječava propadanje zglobne hrskavice i vrši prevencija oštećenja zgloba, oporavlja se izgubljena funkcija sinovijske tečnosti, smanjuje se upalni procesi i ublažava napredovanje daljih degeneracija. Posebno je važna nakon sportskih povreda i ortopedskih operacija, pri čemu smanjuje opterećenje zgloba, eliminiše bol i ubrzava oporavak.

Davanje hijaluronske kiseline je naročito važno za osobe starije životne dobi, koji zbog bolova u zglobovima često uzimaju nesteroidne antiinflamatorne preparate  i lijekove, koji mogu da izazovu krvarenje iz gastrointestinalnog trakta ili da izazovu oštećenje bubrega

  • Smanjuje bol i otok zgloba
  • Poboljšava pokretljivost i zglobnu funkciju.
  • Smanjuje oštećenje zgloba i napredovanje artroze
  • Kompenzira sile trenja i pritiska
  • Ubrzava oporavak nakon povrede

Kako izgleda intervencija injekcijama hijaluronske kiseline?

Uz kontrolu ultrazvukom, hijaluronska kiselina se aplicira u odgovarajući zglob (koljeno, kuk, lakat, rame) ili tetivnu ovojnicu, kako bi preparat bio apliciran na msamo mjesto oštećenja zgloba. Ukoliko postoji izliv tečnosti u zglobu, ista se uklanja, kako bi se postigao optimalan efekat. Trajanje intervencije je 10-ak minuta.

Koje su indikacije za primjenu injekcija hijaluronske kiseline?

  • Artoza koljena – gonartroza
  • Artroza kuka – koksartroza
  • Artroze drugih zglobova
  • Sportske povrede
  • Degenerativne bolesti tetiva

Da li postoje neželjeni efekti?

Blaga bol na mjestu primjene je najčešća kompikacija. Vrlo rijetko se javlja prolazno pogoršanje tegoba u prva dva dana nakon primjene lijeka. Značajan broj pacijenata odmah nakon intervencije osjeća olakšanje.

Koje su kontraindikacije?

Jedina apsolutna kontraindikacija za primenu hijaluronske kiseline je septični artritis. U relativne kontraindikacije spade liječenje antikoagulansima, ali se uz adekvatnu pripremu i kod ovih pacijenata može primjeniti.

Da li je bolje primjeniti hijaluronsku kiselinu rano ili treba sačekati kad bol postane ozbiljan?

Hijaluronska kisleina ima mnogo veću efikasnost kod rane artroze. Kod ovakvih pacijenata se postiže potpuna eliminacija tegoba. Pored toga, važan je efekat na usporavanje propadanja hrskavice, pa će se na taj način odložiti napredovanje procesa.

Terapiju degenerativnih bolesti zglobova potrebno je početi što prije, zato što se najbolji terapijski efekat postiže kod početnih i umjerenih degenerativnih promena.

Kako se pripremiti za intervenciju hijaluronskom kiselinom?

Prije davanja hijaluronske kiseline u zglob nije potrebna nikakva posebna priprema.

Kada hijaluronska kiselina počinje da djeluje?

Kod nekih pacijenata prvi pozitivni efekti se uočavaju već nakon davanja prve injekcije. Olakšanje tegoba obično se razvija tokom vremena. Pun efekat se postiže oko 5 sedmica nakon tretmana. Za razliku od hijaluronske kiseline, davanje kortikosteroida (blokada) obično dovodi do vrlo brzih efekata, ali se oni i brzo gube tokom vremena.

Olakšanje tegoba nastaje već nekoliko dana nakon aplikacije prve injekcije, a pun efekat se postiže oko 5 sedmica nakon završene terapije.

Kako se ponašati nakon intervencije?

U prvih 24h nakon intervencije preporučuje se mirovanje, a nakon toga preporučuje se postepena aktivacija zgloba u zavisnosti od tipa patologije. Mjesto uboda bi trebalo zaštiti od kvašenja narednih 6-12h.  Tretman hijaluronskom kiselinom je idealno kombinovati sa odgovarajućom fizikalnom terapijom čime se postižu optimalni rezultati.

Kada se ponavlja tretman hijaluronskom kiselinom?

Ne postoje ograničenja za primjenu hijaluronske kiseline. Ali imajući u vidu dugotrajnost efekta, tretman se obično ponavlja nakon godinu dana ili nakon ponovnog javljanje tegoba.

Scroll to Top